banner

 

Last Updated on : July 26, 2013

sp spacer

 

spacer

CONCERNING ISRAEL'S DELIVERANCE FROM EGYPT


spacer
spacer

90. After having established His covenant with Abraham, Isaac, and Jacob, what next did God do in preparation for the carrying out of His purpose?

Answer: He sent Jacob's family down into Egypt, where, in process of time, they grew numerous, and were enslaved by Pharaoh, who used them as makers of brick for the building of cities.

Proof: (Where the proofs consist only of references, it will not be needful to trouble the scholar with committing to memory the parts referred to.)

Gen. chapters 35-50; also Exodus chapters 1 and 2.

 


91. How long were they in Egypt?

Answer: Between two and three hundred years.

Proof:

But in the fourth generation they shall come hither again: for the iniquity of the Amorites is not yet full. (Gen. 15:16).

And this I say, that the covenant, that was confirmed before of God in Christ, the law, which was four hundred and thirty years after, cannot disannul, that it should make the promise of none effect. (Gal. 3:17).

 


92. How did they get away from Egypt?

Answer: God sent Moses to Pharaoh to demand their release, and when Pharaoh refused to let them go, God sent plagues into the land, one after another, to the number of ten, and at the last, Pharaoh was glad to let them go.

Proof:

Exodus chapters 3 to 14

 


93. Did they go straight to the land of promise?

Answer: No; God led them to the west side of the Red Sea, where they were brought into great danger; for Pharaoh, hearing that they were in a place where they could not get away, came out with a great army to catch them, and take them back again into Egypt.

Proof:

Exodus chapter 14

 


94. What did God do to release His people from the strait they were in?

Answer: He opened a way in the sea for Israel to pass through. Israel got safely to the other side, and when the Egyptians followed them, God brought the sea upon the Egyptians and drowned them all.

Proof:

Exodus chapter 14

 


95. For what purpose did God perform all these wonderful works?

Answer: That He might make His existence and power known to Israel and to all the earth.

Proof:

Or hath God assayed to go and take him a nation from the midst of another nation, by temptations, by signs, and by wonders, and by war, and by a mighty hand, and by a stretched out arm, and by great terrors, according to all that the LORD your God did for you in Egypt before your eyes? Unto thee it was shewed, that thou mightest know that the LORD he is God; there is none else beside him. (Deut. 4:34-35).

Nevertheless he saved them for his name's sake, that he might make his mighty power to be known. (Psa. 106:8).

In the day that I lifted up mine hand unto them, to bring them forth of the land of Egypt into a land that I had espied for them, flowing with milk and honey, which is the glory of all lands: Then said I unto them, Cast ye away every man the abominations of his eyes, and defile not yourselves with the idols of Egypt: I am the LORD your God. But they rebelled against me, and would not hearken unto me: they did not every man cast away the abominations of their eyes, neither did they forsake the idols of Egypt: then I said, I will pour out my fury upon them, to accomplish my anger against them in the midst of the land of Egypt. But I wrought for my name's sake, that it should not be polluted before the heathen, among whom they were, in whose sight I made myself known unto them, in bringing them forth out of the land of Egypt. (Ezek. 20:6-9).

And the LORD said unto Moses, Go in unto Pharaoh: for I have hardened his heart, and the heart of his servants, that I might shew these my signs before him: And that thou mayest tell in the ears of thy son, and of thy son's son, what things I have wrought in Egypt, and my signs which I have done among them; that ye may know how that I am the LORD. (Ex. 10:1-2).

And in very deed for this cause have I raised thee up, for to shew in thee my power; and that my name may be declared throughout all the earth. (Ex. 9:16).

And I will sever in that day the land of Goshen, in which my people dwell, that no swarms of flies shall be there; to the end thou mayest know that I am the LORD in the midst of the earth. (Ex. 8:22).

 


96. When Israel had crossed the Red Sea, what did God next do with them?

Answer: He led them to the wilderness of Sinai among great and barren mountains, and showed His presence in a visible manner before them by descending to the top of Sinai in the midst of dense cloud, smoke, and earthquake; and speaking to them with a loud voice which they all heard.

Proof:

And the LORD came down upon mount Sinai, on the top of the mount: and the LORD called Moses up to the top of the mount; and Moses went up. (Ex. 19:20).

Specially the day that thou stoodest before the LORD thy God in Horeb, when the LORD said unto me, Gather me the people together, and I will make them hear my words, that they may learn to fear me all the days that they shall live upon the earth, and that they may teach their children. And ye came near and stood under the mountain; and the mountain burned with fire unto the midst of heaven, with darkness, clouds, and thick darkness. And the LORD spake unto you out of the midst of the fire: ye heard the voice of the words, but saw no similitude; only ye heard a voice. And he declared unto you his covenant, which he commanded you to perform, even ten commandments; and he wrote them upon two tables of stone. And the LORD commanded me at that time to teach you statutes and judgments, that ye might do them in the land whither ye go over to possess it. (Deut. 4:10-14).

But ye that did cleave unto the LORD your God are alive every one of you this day. (Deut. 4:4).

 


97. Why did He do that?

Answer: That the people might believe in Moses as the prophet of God, and be prepared to obey the law which he purposed to give them through him.

Proof:

And the LORD said unto Moses, Lo, I come unto thee in a thick cloud, that the people may hear when I speak with thee, and believe thee for ever. And Moses told the words of the people unto the LORD. (Ex. 19:9).

Specially the day that thou stoodest before the LORD thy God in Horeb, when the LORD said unto me, Gather me the people together, and I will make them hear my words, that they may learn to fear me all the days that they shall live upon the earth, and that they may teach their children. (Deut. 4:10).

 


98. What did God say in the hearing of the children of Israel?

Answer: He recited the ten commandments.

Proof:

And the LORD spake unto you out of the midst of the fire: ye heard the voice of the words, but saw no similitude; only ye heard a voice. And he declared unto you his covenant, which he commanded you to perform, even ten commandments; and he wrote them upon two tables of stone. (Deut. 4:12-13).

 


99. Did he deliver a law to them besides the ten commandments?

Answer: Yes, He spoke to Moses many other things which Moses spoke to the people.

Proof:

And he declared unto you his covenant, which he commanded you to perform, even ten commandments; and he wrote them upon two tables of stone. And the LORD commanded me at that time to teach you statutes and judgments, that ye might do them in the land whither ye go over to possess it. (Deut. 4:13-14).

 


CONTENTS | CONCERNING THE FIRST CONVENAN

 

 

 

 

spacer